sâmbătă, 19 martie 2011

Psihologie Clinica

Boala afectiva bipolara - Episodul maniacal
    Cunoscuta si sub numele de psihoza periodica sau psihoza maniaco depresiva , boala afectiva bipolara atinge , cu predominanta, sfera afectivitatii, manifestata clinic prin accese periodice de manie si depresie sau prin alternarea acestor doua forme de boala. Mai fervent intalnita la femei , mai raspandita in tarile calde decat in cele cu temperature scazuta, boala afectiva bipolara evolueaza periodic, cu intervale intre accese . Boala poate fi declansata fie de factorii genetici sau de cei neurobiochimici, neuroanatomici, psihologici sau sociali.
        Mania este o stare de agitatie caracterizata printr-o exaltare a dispozitiei si printr-o surescitare psihomotorie permanenta. O manie poate surveni in caz de senilitate, de intoxicatie, de afectiuni neurologice , endocrine, sau in boala afectiva bipolara.   
        Depresia este o stare caracterizata prin  trairi de tristete sau de pierdere a sperantei pentru o perioada indelungata de timp, cauzele fiid multiple survenind in multe afectiuni  inclusiv in boala afectiva bipolara.
       O sa descriu mai jos anumite particularitati ale pacientilor maniacali  din cadrul bolii affective bipolare.
        Pacientul maniacal este usor de recunoscut. In plin episod maniacal acesta prezinta o dispozitie elevata, voiosia exagerata si un entuziasm contagios. Exagerarea autostimei manifestata prin grandomanie sau grandiozitate care poate atinge intensitate deliranta, bolnavul considerandu-se dotat cu talente si  puteri deosebite. Hiperactivitate insotita de o senzatie subiectiva de sporire a energiei, de o crestere a sociabilitatii, implicarea intr-o gama larga de activitati, fara aprecierea reala a consecintelor; vorbirea are deobicei un ritm rapid si o tonalitate ridicata; fuga de idei se exprima printr-o desfasurare sau curgere rapida si continua a vorbirii cu multe schimbari de la o tema la alta; gandurile si ideile pacientului se deruleaza intr-un ritm accelerat, uneori se suprapun, producandu-se confuzii; scaderea capacitate de concentrare a atentiei(hipoprosexie); hiperxesualitate, exprimata printr-o vestimentatie inadecvata; scaderea nevoii de somn, diferita de somnul insufficient si superficial al pacientilor depresivi. Comparativ cu acestia , pacientii maniacali nu se simt obositi si pot rezista zile intregi fara sa doarma, preocuparile lor multiple ii pot determina sa neglijeze chiar si alimentatia.
     Interventia de urgenta in cazul pacientului maniacal va tine cont de urmatoarele aspecte: situarea pacientului intr-un mediu protejat de stimuli ambientali perturbatori, lipsit de obiecte periculoase; supravegherea atenta a pacientului, evitarea discutiilor de durata si a stimularii, care pot exacerba hiperactivitatea; explicarea clara, simpla si succinta a necesitatii tratamentului.Tratamentul consta in administrarea de neuroleptice si necesita adesea internarea pacientului.
    Pacientii maniacali se alimenteaza superficial, scad in greutate, au un puls accelerat si uneori un tranzitul gastrointestinal este accelerat, motiv pentru care este necesara supravegherea si din acest punct de vedere pentru a nu se produce un dezechilibru hidroelecrtolitic si astfel modificari grave cardiac, neurologice, renale si metabolice.
    Supravegherea in spital a acestor pacienti este permanenta, masurile de igiena corporala si alimentara sunt pe primul plan.alimentatia trebuie sa se faca cu rabdare , pastrand o atitudine calma;se asigura igiena corporala si vestimentara.
    Se indruma pacientii catre alte forme de terapie , dupa stabilizare, cum ar fi ergoterapia, psihoterapie de grup, psihoterapie individuala , terapia suportiva, consiliere.
    De terapie suportiva si consilere beneficiaza si familiile pacientilor, in special soti/sotiile, scopul fiind acela de a ajuta familiile sa gestioneze problemele atat in timpul recaderilor cat si dupa  ( prin informarea lor despre boala, in special despre metode de prevenire a recaderilor si strategii de coping la problemele cauzate de aceasta afectiune,etc).
     Cea mai mare parte a pacientilor maniacali nu sunt periculosi, dar unii pot sa se lase antrenati in acte antisociale, adesea ei fiind adusi la camera de garda direct din arestul politiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu